Kilka słów o naszym projekcie:
Projekt Kapsuła to cykl spotkań, których celem jest aktywizacja społeczeństwa naszej gminy jak również żołnierzy USA stacjonujących w Powidzu w obszarach historii lokalnej, ekologii, tradycji i poszerzania wiedzy na temat rodzimych organizacji pozarządowych.
Efekty wypracowane przez grupy zaangażowane w kolejne etapy projektu, trafią do kapsuły czasu, która umieścimy w przestrzeni publicznej, a nasi potomkowie otworzą za 100 lat! Mamy nadzieję, że zostawimy pozytywne przesłanie dla przyszłych pokoleń.
Chcemy, aby pokolenia te poznały naszą dzisiejszą pracę, zainteresowania, sposoby spędzania wolnego czasu oraz oddolne inicjatywy, które podejmujemy w celu aktywizacji społeczeństwa. Przyszłe pokolenia będą mogły ocenić, jaki efekt przyniosła nasza praca, jednocześnie inspirując się i – miejmy nadzieję – wracając do pewnych obywatelskich postaw.
Na projekt składa się 6 modułów, które pozornie ze sobą niezwiązane, prowadzą nas do wspólnego celu: aktywizacji, integracji i budowania społeczeństwa obywatelskiego- zarówno teraz, jak i w bliższej i dalszej przyszłości.
Pierwsze warsztaty w ramach Modułu Pszczoła rozpoczął wykład prowadzony przez panią Iwonę Świechowską, która przedstawiła najważniejsze aspekty wpływu życia pszczół na środowiskonaturalne oraz środowiska na życie pszczół! Dowiedzieliśmy się również o znaczeniu obecności pszczół dla bioróżnorodności flory danego terenu. Zwróciliśmy uwagę na wpływ działalności człowieka na pszczoły i możliwe zagrożenia z niego wynikające.
Następnie pałeczkę przejął doświadczony pszczelarz -Maciej Smaruj który prowadzi pasiekę hodowlaną zajmującą się hodowlą matek pszczelich, które trafiają do innych pszczelarzy w kraju i za granicą.
Podczas fascynujących warsztatów pszczelarz przedstawił nam cykl życia i pracy pszczoły, zaprezentował produkty pszczele. Dowiedzieliśmy się co oprócz miodu możemy pozyskać od pszczół, jakie jest zastosowanie poszczególnych produktów, jak powstają i z czego, jak się je pozyskuje a przede wszystkim jak wyglądają i jak smakują – oczywiście te jadalne.
Degustowaliśmy też różne rodzaje miodu, z uwzględnieniem ich osobliwych właściwości.
Dzięki wglądu do przenośnego ula, poznaliśmy układ społeczny pszczół- jako że owady te znane są z rozbudowanego hierarchicznego systemu społecznego. Pan Maciej zaprezentował nam warsztat pasieczny od zaplecza – przekonaliśmy się jak wygląda czyszczenie ramek, wytapianie wosku, zabiegi higieniczne i konserwatorskie oraz cała reszta zabiegów, które wykonuje się w warsztacie pasiecznym.
Przygotowaliśmy też wspólnie niezwykły artefakt – który trafi do naszej Kapsuły.
Projekt Kapsuła został sfinansowany przez Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Obywatelskiego ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030