Och, co to było za smakowite spotkanie! 

Moduł Kuchnia był jednym z elementów projektu „Kapsuła – ludzie, miejsca, czas”, który miał za zadanie pokazać tradycje kulinarne Powidza oraz zintegrować społeczność lokalną z stacjonującymi w Powidzu żołnierzami wojsk USA, i nieskromnie przyznajemy, że chyba nam się udało! 

Spotkaliśmy się 5 października w Domu Kultury! 

Na nasze zaproszenie przybyły cudowne przedstawicielki Kół Gospodyń z naszej gminy oraz przedstawiciele żołnierzy amerykańskich i wspólnie przygotowali wspaniałą ucztę! 

Kucharki i kucharze uraczyli nas tradycyjnymi, polskimi potrawami: szare kluchy z cebulką i boczkiem, pierogi, zupę dyniową po staropolsku, krokiety z kapustą i pieczarkami oraz lokalne specjały związane bezpośrednio z Powidzem, do których zaliczamy powidzką zupę rybną oraz sandacza w śmietanie.

Nic dziwnego, że skuszeni aromatem tych pysznych potraw, który rozchodził się chyba na pół Powidza przybyli okoliczni mieszkańcy. Wspólnie z naszymi zagranicznymi gośćmi oddali się najlepszej znanej ludzkości integracji- przy wspólnym stole! 

Podczas spotkania wspólnie uznano, że receptura na powidzkiego sandacza w śmietanie powinna zostać artefaktem do Kapsuły- nie chcemy przecież, żeby ten wyjątkowy smak zaginął!

Projekt Kapsuła został sfinansowany przez Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Obywatelskiego ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030